Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla. Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové... Celý popis

Koupit za 119 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších
Zobrazit další nabídky

Popis

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

Tipy na použití:

- čínská shoyu polévka s shitake a rýží

- rýžový salát s rajčaty

- zeleninové soté

- zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů

- dresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem

- jednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem

- restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování

- marinády
na zeleninu, maso i ryby
shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev

- pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu

- polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty

- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin

- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.

- Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.

- Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.

- Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.

- V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.

- Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.

- Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Složení

Voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl (14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Alergeny

Lepek, Sója

Skladování

Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Výživové údaje na 100 ml

Energetická hodnota 300 kJ / 70 kcal

Tuky:
0,3 g

z toho nasycené mastné kyseliny:
0,0 g

Sacharidy:
8,7 g

z toho cukry:
2,0 g

Bílkoviny:
8,7 g

Sůl:
13,66 g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Hmotnost 500 g
Objem 500 ml